Cześć! 😉
Niewiele osób wie, że aby zachować jak największą sprawność umysłową należy odpowiednio zbilansować dietę.
Na nic się mogą zdać godziny przesiedziane nad książkami bez odpowiedniego odżywiania.
Dostarczanie właściwych makro- i mikroelementów jest kluczowe do produkcji neuroprzekaźników, czyli mediatorów nerwowych, które przenoszą informacje między neuronami.
Brian i Roberta Morgan w swojej książce Brain Food piszą
“Jakiekolwiek niedobory składników odżywczych mogą obniżyć poziom pewnych neuroprzekaźników, a tym samym niekorzystnie wpłynąć na zachowania, za które są one odpowiedzialne. Ma tu również miejsce sytuacja odwrotna – można wyeliminować problemy fizyczne lub psychiczne, podnosząc poziom odpowiednich neuroprzekaźników poprzez proste zmiany w składzie diety.”
Około siedemdziesiąt pięć procent osłonki mielinowej (“izolatora”, który otacza akson i odgrywa kluczową rolę w prędkości przekazywania informacji między neuronami) budowane jest z nienasyconych kwasów tłuszczowych, a dwadzieścia pięć procent z białek, i to właśnie w te składniki powinna być bogata nasza dieta.
Oznacza to, że zamiast zwiększać ilość czasu spędzanego na nauce należy najpierw zapewnić sobie odpowiednią ilość odżywczych elementów w pokarmie. Inaczej organizm nie będzie wstanie “zapamiętać” informacji mimo regularnego powtarzania i nauki.
Nienasycone kwasy tłuszczowe znaleźć możemy głównie w rybach, owocach morza i orzechach (szczególnie w orzechach włoskich), ale także w żółtkach jaj i olejach roślinnych.
Pamiętajmy, aby dostarczać nienasycone kwasy tłuszczowe wraz z pokarmem, ponieważ nie są one syntetyzowane przez nasz organizm.
Ulepszanie i rozwijanie swojej diety pod kątem elementów odżywczych jest równie potrzebne co uczenie się w zdobywaniu nowych informacji.
Przy okazji można też dostosować potrawy do naszych gustów smakowych aby odpowiednia dieta nie była tylko obowiązkiem, ale też i przyjemnością.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.